Mit første indlæg

Hvad er PCO(S)?

PCO(S) er en hormonforstyrrende sygdom, som ca. 1 ud af 5 kvinder har.

PC står for polycystisk (mange blærer)

O står for Ovarie (Æggestokke)

S står for syndrom (Flere symptomer der er til stede på samme tid)

For at konstaterer PCOS skal 2 af følgende 3 punkter være tilstede:

Uregelmæssig menstruation/ingen ægløsning
Forhøjet mandligt kønshormon (testosteron)
Polycystiske æggestokke

De hyppigste symptomer er:

Uregelmæssig eller helt udebleven menstruation
Øget hårvækst
Tendens til uren hud
Svært ved at blive gravid

Rigtig mange kvinder opdager først de har PCO(S) når de ønsker at få børn. De finder ud af at de ikke kan blive gravid, så de kontakter lægen hvorefter de bliver undersøgt og finder ud af at de har PCO(S).

Der er en sammenhæng mellem PCO(S), overvægt, ufrivillig barnløshed og livsstilssygdomme (diabetes 2 og hjertekarsygdomme) Der er også en tendens til at udvikle en nedsat følsomhed for insulin (insulinresistens)

Mange kvinder er insulinresistens, hvilket betyder at man har svært ved at optage sukkeret i musklerne, derved stiger blodsukkeret. Det kan være med til at mange kvinder har svært ved at tabe sig. Det er derfor en nødvendighed, at man spiser blodsukkersænkende kost, ikke spiser for mange af de ”lette” kulhydrater, såsom pasta, ris, brød, slik, sodavand osv. Man føler sig ofte sulten, hvis man spiser en kost med mange kulhydrater og store blodsukkerstigninger.

Den mest effektive behandling af PCO(S) er kostomlægning. Man mindsker rigtig mange symptomer, da vægten går ned og dermed vil der være bedre balance i kroppen og ens cyklus bliver kortere (normal).

De symptomer jeg selv har haft er uregelmæssig menstruation, overvægt og svært ved at blive gravid (Har prøvet i sammenlagt 3,5 år). Jeg har i mange år ikke forbundet overvægt og lang cyklus med hinanden. Jeg kunne ikke forstå det kunne have noget med hinanden at gøre. Nu er jeg blevet en del mere bevidst om hvad kosten gør ved kroppen og jeg er slet ikke i tvivl om at overvægt har en hel del med min cyklus at gøre. Jeg havde ofte hovedpine, var træt, kunne ikke koncentrere mig en hel dag, havde humørsvingninger så jeg ikke var til at være sammen med og andre ting der påvirkede min hverdag. Det er meget af det, som rigtig mange med PCO(S) lever med dagligt.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mit første indlæg